Επιδόσεις Mercedes-AMG C63 SE 2023: Πρώτη ματιά

1
Επιδόσεις Mercedes-AMG C63 SE 2023: Πρώτη ματιά

Ο λόγος έχει βγει και οι fanboys δεν είναι ευχαριστημένοι. Η νέα Mercedes-AMG C63 δεν θα έχει V8 κάτω από το καπό.

Γίνεται χειρότερο. Ο διάδοχος του αυτοκινητόδρομου της AMG, BMW M3-bashing sedan είναι στην πραγματικότητα ένα plug-in υβριδικό με τετρακύλινδρο κινητήρα. Αυτός ο ήχος που ακούτε είναι οι λάτρεις του C63 που λυγίζουν στις μπύρες τους.

Αλλά ο επικεφαλής τεχνικός διευθυντής της AMG Jochen Hermann είναι αμετανόητος.

«Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει ένα άλλο V8 C63», λέει. «Αλλά θα είχαμε κολλήσει στο παρελθόν».

Και χρειάζεται μόνο να ρίξετε μια προσεκτική ματιά κάτω από το δέρμα για να δείτε ότι η Mercedes-AMG C63 SE Performance είναι σε μεγάλο βαθμό ένα μυϊκό αυτοκίνητο του μέλλοντος.

Ναι, είναι ένα plug-in υβριδικό χτισμένο γύρω από έναν τετρακύλινδρο κινητήρα εσωτερικής καύσης, αλλά εκεί τελειώνουν οι ομοιότητες, ας πούμε, με ένα Mitsubishi Outlander.

Πολλές από τις βασικές τεχνολογίες και αρχές λειτουργίας του νέου C63 προέρχονται από ένα υβριδικό 1,6 λίτρων που είναι το πιο προηγμένο και με τις υψηλότερες επιδόσεις κινητήρα που έχει ποτέ το τρίκτινο αστέρι – το σύστημα μετάδοσης κίνησης EQ10 Power+ που χρησιμοποιείται στη Mercedes-AMG Petronas Formula 1 δρομείς.

Αυτό το υβριδικό έχει να κάνει με τις επιδόσεις και όχι την οικονομία καυσίμου.

Οι αριθμοί των επικεφαλίδων είναι εντυπωσιακοί: 500 kW και 1020 Nm, 0-100 χλμ./ώρα σε 3,4 δευτερόλεπτακαι τελική ταχύτητα 280 χλμ/h με το προαιρετικό πακέτο οδηγού AMG (250 km/h διαφορετικά). Είναι το πιο ισχυρό C63 όλων των εποχών, πιο γρήγορο από το αυτοκίνητο V8 με διπλό τούρμπο των 4,0 λίτρων που αντικαθιστά και το μοντέλο V8 ατμοσφαιρικού 6,2 λίτρων πριν από αυτό.

Αυτό που είναι πιο εντυπωσιακό από τους αριθμούς, ωστόσο, είναι ο τρόπος παραγωγής τους.

Το υβριδικό σύστημα μετάδοσης κίνησης του C63 αποτελείται από μια έκδοση 350 kW του M139l inline four της AMG και έναν ηλεκτροκινητήρα 150 kW τοποθετημένο στον πίσω άξονα, που υποστηρίζονται και οι δύο από μια ισχυρή ηλεκτρική αρχιτεκτονική 400 V.

Το M139l με τέσσερα χτυπήματα κάτω από το καπό κινεί και τους τέσσερις τροχούς μέσω του αποδεδειγμένου αυτοματοποιημένου κιβωτίου ταχυτήτων εννέα ταχυτήτων πολλαπλών συμπλέκτη Speedshift της AMG.

Όπως και στα C43 και SL43, ο κινητήρας διαθέτει ηλεκτρικό στροβιλοσυμπιεστή 48 V που προσφέρει ταχύτερη απόκριση, αλλά στο C63 ο στροβιλοσυμπιεστής είναι μεγαλύτερος και τροφοδοτείται από το σύστημα 400 V. Στο σύστημα 400V είναι επίσης ενσωματωμένος ο ιμάντας εκκίνησης-εναλλάκτης.

Ο ηλεκτροκινητήρας κινεί τους πίσω τροχούς μέσω του δικού του αυτοματοποιημένου κιβωτίου ταχυτήτων δύο ταχυτήτων, το οποίο αλλάζει σε υψηλή ταχύτητα με 140 χλμ./ώρα και ένα ενσωματωμένο ηλεκτρονικά ελεγχόμενο διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης.

Στέλνει επίσης την κίνηση προς τα εμπρός μέσω ενός ξεχωριστού άξονα έλικας σε μια μονάδα συμπλέκτη στο πίσω μέρος του κιβωτίου 9 σχέσεων, από την οποία μπορεί να κατανεμηθεί στους μπροστινούς τροχούς όταν χρειάζεται.

Ο μηχανικός ανάπτυξης της AMG, Peter Szalay, λέει ότι αυτή η ρύθμιση αποφεύγει τη ροπή του ηλεκτροκινητήρα μέσω του κιβωτίου ταχυτήτων AMG Speedshift, το οποίο περιορίζεται σε περίπου 1000 Nm, και του επιτρέπει να κατανέμει ελεύθερα τη ροπή στον μπροστινό και τον πίσω άξονα όπως χρειάζεται.

Το πιο σημαντικό, λέει ο Szalay, όταν το ICE και ο ηλεκτρονικός κινητήρας μοιράζονταν τον ίδιο άξονα εξόδου, το σύστημα δεν μπορούσε να προσφέρει μέγιστη ισχύ επειδή οι κορυφές ισχύος και των δύο εμφανίζονται σε διαφορετικές στροφές.

«Δεν βάλαμε τον ηλεκτρονικό κινητήρα «πάνω» στον κινητήρα εσωτερικής καύσης», εξηγεί. «Αντίθετα, έχουμε έναν «εικονικό» κινητήρα που παρέχει την ισχύ που απαιτεί ο οδηγός με τον ταχύτερο και πιο ανταποκρινόμενο τρόπο, χρησιμοποιώντας τα καλύτερα χαρακτηριστικά και των δύο».

Το κλειδί για να λειτουργήσει το σύστημα μετάδοσης κίνησης του C63 είναι η ηλεκτρική αρχιτεκτονική 400V που αναπτύχθηκε από την AMG και η μπαταρία 6,1 kWh υψηλής απόδοσης, η οποία είναι τοποθετημένη στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου.

Αν και η συμπαγής μπαταρία 89 κιλών μπορεί να επαναφορτιστεί μέσω βύσματος και θα προσφέρει αυτονομία EV 13 χλμ σε ταχύτητες μέχρι 125 χλμ/ώραδεν είναι αυτό που έχει σχεδιαστεί κυρίως να κάνει.

Αντίθετα, έχει σχεδιαστεί για να παρέχει γρήγορες εκρήξεις ενέργειας όταν απαιτείται από το e-motor – μια λειτουργία kickdown διασφαλίζει ότι τα πλήρη 150 kW του e-motor είναι διαθέσιμα κατόπιν ζήτησης σε οποιαδήποτε από τις οκτώ λειτουργίες οδήγησης του C63.

Εξασφαλίζει επίσης τη δυνατότητα ταχείας αναπλήρωσής του – είτε από τον κινητήρα είτε μέσω ρυθμών ανάκτησης άνω των 120 kW υπό ισχυρό φρενάρισμα/στην υψηλότερη από τις τέσσερις διαθέσιμες ρυθμίσεις regen.

Για να επιβιώσει αυτού του είδους της τιμωρίας, η μπαταρία διαθέτει ένα σύστημα ψύξης που κυκλοφορεί ένα ψυκτικό υγρό υψηλής τεχνολογίας απευθείας γύρω από καθεμία από τις 580 κυψέλες της για να διασφαλίζει ότι είναι πάντα στη βέλτιστη εύκρατη θερμοκρασία για να προσφέρει τη μέγιστη απόδοση.

Αυτό το C63 είναι το πρώτο με τετρακίνηση και όχι μόνο για να βοηθήσει το πλαίσιο να αντιμετωπίσει τις έντονες ροές ισχύος του υβριδικού συστήματος μετάδοσης κίνησης.

«Οι πελάτες μας το ζητούσαν», λέει ο Peter Szagay. «Ήταν το επόμενο λογικό βήμα».

Η εγκατάσταση του e-motor, του πακέτου μπαταριών και του σχετικού υλικού στον πίσω άξονα έχει προσφέρει κατανομή βάρους 50/50 εμπρός προς πίσω. Η στάνταρ ανάρτηση είναι μέσω χαλύβδινων ελατηρίων με προσαρμοζόμενα αμορτισέρ της AMG. Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί χάρτες απόσβεσης – Comfort, Sport και Sport+.

Στάνταρ είναι επίσης το τιμόνι στους πίσω τροχούς – αν και καθώς πρόκειται για AMG, οι παράμετροι λειτουργίας είναι διαφορετικές από αυτές της κανονικής C-Class. Σε ταχύτητες έως και 100 χλμ./ώρα, οι πίσω τροχοί θα κατευθύνονται έως και 2,5 μοίρες προς την αντίθετη κατεύθυνση από τους εμπρός για να βελτιώσουν την απόκριση στη στροφή.

Σε αυτήν την ταχύτητα, οι τροχοί θα κατευθύνονται έως και 0,7 μοίρες στην ίδια κατεύθυνση με τους μπροστινούς τροχούς για να βοηθήσουν στη σταθερότητα στις υψηλές ταχύτητες.

Οι στάνταρ ζάντες είναι μονάδες 19 ιντσών με 20s που διατίθενται προαιρετικά. Η διάταξη των ελαστικών είναι κλιμακωτή – στα αυτοκίνητα με τροχούς 20 ιντσών που είδαμε, τα μπροστινά ήταν 265/35 και τα πίσω 275/35.

Οπτικά, το νέο C63 φορά γνωστά στιλιστικά χαρακτηριστικά AMG, από τον απειλητικό μορφασμό της μάσκας μέχρι την τετραπλή εξάτμιση μεγάλου διαμετρήματος που κρυφοκοιτάζει κάτω από τον πίσω προφυλακτήρα. Αλλά υπάρχει λειτουργία πίσω από τη φόρμα.

Το μπροστινό μετατρόχιο είναι 76 mm φαρδύτερο από αυτό της τυπικής C-Class και το μεταξόνιο έχει αυξηθεί κατά 10 mm. Αυτό, και η ανάγκη συσκευασίας πρόσθετων συστημάτων ψύξης βαρέως τύπου στο μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου, σημαίνει ότι το νέο C63 είναι επίσης 50 mm μακρύτερο από τη βάση της κολόνας Α έως το μπροστινό άκρο του μπροστινού προφυλακτήρα και 83 mm μακρύτερο.

Ολόκληρο το μπροστινό κλιπ είναι επομένως μοναδικό για το C63, με το καπό να διαθέτει έναν αεραγωγό που βλέπει προς τα πίσω που είναι ένα νεύμα στο γιγάντιο άνοιγμα στα αγωνιστικά αυτοκίνητα AMG GT3. Σε αντίθεση με τους αεραγωγούς GT3, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία κάθετης δύναμης του μπροστινού άξονα, το πολύ μικρότερο άνοιγμα του C63 χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την απελευθέρωση ζεστού αέρα από το χώρο του κινητήρα.

Οι λάτρεις της AMG θα βρουν το εσωτερικό περιβάλλον πολύ οικείο, με ραφές Alcantara και αντίθεση, επένδυση από ανθρακονήματα και πιτσιλιές χρώματος αντίθεσης που χρησιμοποιούνται παντού. Τα μπροστινά καθίσματα νέας απόδοσης είναι 2 κιλά ελαφρύτερα από αυτά του απερχόμενου μοντέλου και το καντράν κάτω από την αριστερή ακτίνα του τιμονιού απόδοσης AMG μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αλλαγή των λειτουργιών regen.

Και οι δύο εκδόσεις σεντάν και wagon του νέου C63 θα είναι διαθέσιμες στην Ευρώπη όταν το αυτοκίνητο κυκλοφορήσει στις αρχές του επόμενου έτους.

Αν και το υψηλότερο πάτωμα χώρου φόρτωσης είναι πιο αισθητό στο πίσω μέρος του βαγονιού παρά στο πορτμπαγκάζ του σεντάν, οι μηχανικοί της AMG έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά στο να πακετάρουν τον ηλεκτρονικό κινητήρα και την μπαταρία στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Και τα δύο είναι ακόμα χρησιμοποιήσιμα, καθημερινά οχήματα.

Φυσικά, αυτό που όλοι θέλετε να μάθετε είναι το εξής: Πώς είναι αυτό το τετρακύλινδρο plug-in υβριδικό C63; Και τι είδους θόρυβο κάνει; Αποδίδει τον ήχο και την οργή που τόσο αγαπήσαμε για τα προηγούμενα C63;

Έχουμε εκσφενδονιστεί γύρω από την προκλητική πίστα αγώνων στο γήπεδο δοκιμών της Mercedes-Benz στο Immendingen της νότιας Γερμανίας με ένα ελαφρώς καμωμένο αυτοκίνητο προπαραγωγής, με τον Jochen Hermann της AMG στο τιμόνι, οπότε έχουμε μερικές απαντήσεις.

Αλλά δεν επιτρέπεται να σας το πούμε μέχρι τον επόμενο μήνα. Μείνετε συντονισμένοι.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Όλα Mercedes-AMG C63

παρόμοιες αναρτήσεις

Leave a Reply