Η σκωτσέζικη μάρκα Munro αποκαλύπτει το πιο σκληροπυρηνικό ηλεκτρικό 4×4 στον κόσμο

2
Η σκωτσέζικη μάρκα Munro αποκαλύπτει το πιο σκληροπυρηνικό ηλεκτρικό 4×4 στον κόσμο

Η σκωτσέζικη startup Munro Vehicles παρουσίασε το πρώτο της μοντέλο, το MK_1, το οποίο αποκαλεί «το πιο ικανό πλήρως ηλεκτρικό 4×4 στον κόσμο».

Το off-road EV, που πρόκειται να εισέλθει σε παραγωγή μικρής κλίμακας από το 2023, λέγεται ότι προσφέρει ωφέλιμο φορτίο 1000 kg, ικανότητα ρυμούλκησης 3500 kg και κύκλο λειτουργίας εκτός δρόμου 16 ωρών με μία μόνο φόρτιση μπαταρίας.

Ως εκ τούτου, έχει σχεδιαστεί ως επιλογή μηδενικών εκπομπών για χρήστες που ασχολούνται με τις κατασκευές, τη γεωργία, την εξόρυξη, το περιβάλλον, τη διάσωση έκτακτης ανάγκης, τη συντήρηση απομακρυσμένης υποδομής και την αναψυχή «χωρίς συμβιβασμούς στην απόδοση ή την ικανότητα», σύμφωνα με τον κατασκευαστή του.

«Εντατικά επικεντρωμένο στην απόδοση εκτός δρόμου, την αξιοπιστία, την ευκολία επισκευής και τη μακροζωία, το Munro έχει σχεδιαστεί για να παρέχει σε ιδιοκτήτες και χειριστές δεκαετίες εξυπηρέτησης», πρόσθεσε.

Το MK_1 θα κοστολογείται στη Βρετανία από 49.995 £ (90.000 $) σε πεντάθυρο, πενταθέσιο, μεταξόνιο 130 ιντσών «Utility», με τον Munro να ισχυρίζεται ότι έχει ήδη μερικές καταθέσεις, καθώς και παραγγελίες από το ΗΒ, Ελβετία, Αγία Λουκία και Ντουμπάι.

Ενώ η πρώτη παρτίδα θα είναι χειροποίητη τον επόμενο χρόνο, το 2024, η Munro θα μετακομίσει σε ένα νέο εργοστάσιο στην κεντρική Σκωτία, όπου η παραγωγή προορίζεται να κλιμακωθεί σε περισσότερες από 250 μονάδες ετησίως αρχικά και να αυξηθεί σε 2500 μονάδες ετησίως έως το 2027.

Η Munro ισχυρίζεται ότι θα είναι η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία που θα κατασκευάζει αυτοκίνητα σε κλίμακα στη Σκωτία από τότε που η Peugeot-Talbot έκλεισε το εργοστάσιό της στο Linwood το 1981.

Οι προδιαγραφές

Ο Munro επέλεξε έναν ηλεκτροκινητήρα αξονικής ροής, ο οποίος λέγεται ότι ζυγίζει το μισό από μια πιο κοινή μονάδα ακτινικής ροής λόγω υψηλότερης πυκνότητας ισχύος. Βρίσκεται ανάμεσα στους δύο επιβάτες στα μπροστινά καθίσματα μπροστά από το διάφραγμα του οχήματος.

Ο αξονικός κινητήρας του Munro περιστρέφεται μεταξύ 5000 και 8000 σ.α.λ., πολύ πιο αργές στροφές από ό,τι συνήθως. Αυτό αναιρεί την ανάγκη για μειωτήρα κίνησης, επιτρέποντας τη μεταφορά της μονάδας απευθείας στη θήκη μεταφοράς του κιβωτίου ταχυτήτων από τον κινητήρα. Συνδυάζοντας με ένα κιβώτιο δύο ταχυτήτων, ο κινητήρας μπορεί να λειτουργήσει σε χαμηλές ταχύτητες με μεγαλύτερη απόδοση, ισχυρίζεται ο Munro.

Όταν το Munro βρίσκεται σε λειτουργία οδήγησης υψηλής ταχύτητας, η ανύψωση του γκαζιού παρέχει ένα βαθμό αναγεννητικής πέδησης. Αλλά στη λειτουργία «Off-Road» χαμηλής ταχύτητας, το ανανεωμένο φρενάρισμα είναι πολύ πιο έντονο, επιτρέποντας την οδήγηση με ένα πεντάλ.

Το Munro διαθέτει ένα βαρέως τύπου μηχανικό σύστημα πέδησης που χρησιμοποιεί μη αεριζόμενους δίσκους σε αντίθεση με αεριζόμενους δίσκους που μπορεί να φράξουν στο έδαφος.

Το Munro προσφέρεται με επιλογή από δύο ηλεκτρικούς κινητήρες, απόδοσης 220 kW και 280 kW, και δύο πακέτα μπαταριών με ενεργειακή χωρητικότητα 61 kWh ή 82 kWh – ο τελευταίος προσφέρει περισσότερα από 300 km αυτονομίας οδήγησης.

Ενώ η έκδοση 280 kW επιταχύνει στα 100 km/h σε 4,9 δευτερόλεπτα, δεν είναι πραγματικά ένα όχημα που δίνει προτεραιότητα στην ευθεία. Η μέγιστη ροπή των 700 Nm είναι διαθέσιμη μόνο μέχρι τα 50 μίλια/ώρα (80 χλμ/ώρα), γεγονός που ενισχύει την ικανότητα ανίχνευσης και ρυμούλκησης σε χαμηλή ταχύτητα.

Το πακέτο μπαταριών περιλαμβάνει 35 μονάδες λιθίου NMC τοποθετημένες σε τρία κουτιά αλουμινίου βαρέως τύπου κάτω από το όχημα. Αυτή η ρύθμιση «εξασφαλίζει ότι είναι γρήγορη, βολική και φθηνή η αντικατάσταση μεμονωμένων μονάδων μπαταρίας εάν απαιτείται», πρόσθεσε ο Munro.

«Με το μέσο ηλεκτρικό όχημά σας, η μπαταρία έχει σχεδιαστεί για να διαρκεί όλη τη διάρκεια ζωής του αυτοκινήτου, έτσι στις περισσότερες περιπτώσεις, οι πελάτες δεν θα χρειαστεί ποτέ να ανησυχούν για την αντικατάστασή της. Αλλά επειδή το Munro έχει σχεδιαστεί για να διαρκεί αρκετές δεκαετίες, είτε θα επισκευάσουμε είτε θα αντικαταστήσουμε τη μπαταρία για τους πελάτες όταν έρθει η ώρα», δήλωσε ο επικεφαλής του συστήματος μετάδοσης κίνησης Ross Anderson.

Το Munro προσφέρεται με φόρτιση AC 7kW ή 22kW, καθώς και με φόρτιση DC τύπου CCS.

Η Munro ισχυρίζεται ότι σε κανένα σημείο δεν σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει ένα πλαίσιο «skateboard» με δύο ηλεκτρικούς κινητήρες. Αντίθετα, η προτεραιότητα ήταν να εξοπλίσει το Munro με έναν μονό ηλεκτροκινητήρα τοποθετημένο στο κέντρο που παρέχει ισχύ σε ένα μηχανικό σύστημα τετρακίνησης.

«Ο καλύτερος τρόπος για να οδηγείτε εκτός δρόμου είναι να διασφαλίσετε ότι η ίδια ποσότητα ροπής παρέχεται σε κάθε τροχό και ότι όλοι οι τροχοί περιστρέφονται με την ίδια ταχύτητα. Και ανεξάρτητα από το πόσο έξυπνος είναι ο υπολογιστής σας, θα εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε προβλήματα εάν έχετε χωρισμένη γραμμή μετάδοσης κίνησης στο όχημα», υποστηρίζει η εταιρεία.

Τοποθετείται σε σασί σκάλας από γαλβανισμένο χάλυβα κατασκευασμένο από χάλυβα πάχους 5 mm. Η Munro κατασκευάζει τους δικούς της άξονες και χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό aftermarket και «εξαρτημάτων που προέρχονται από τον μηχανοκίνητο αθλητισμό» για την υπόλοιπη μηχανική γραμμή κίνησης – με τον όρο μηχανοκίνητο αθλητισμό εννοούμε αγώνες εκτός δρόμου.

Η ικανότητα εκτός δρόμου ενισχύεται από την τεράστια απόσταση από το έδαφος 480 mm και τη διεκδικούμενη ικανότητα να βαδίζεις μέσα στο νερό σε βάθος έως και 800 mm. Ο ριζοσπαστικός σχεδιασμός επιτρέπει γωνίες προσέγγισης και αναχώρησης 84 και 51 μοιρών, συν ένα διάλειμμα 148 μοιρών σε γωνία.

Πριν από την παγκόσμια παρουσίασή του, το MK_1 υποβλήθηκε σε ένα εντατικό διετές πρόγραμμα δοκιμών, αντιμετωπίζοντας μερικές από τις πιο απαιτητικές συνθήκες της Σκωτίας με όλες τις καιρικές συνθήκες (ας είμαστε ειλικρινείς εδώ, σχεδόν σίγουρα ήταν κυρίως λάσπη και βροχή!).

Το αμάξωμα είναι τοποθετημένο στο πλαίσιο σε οκτώ σημεία. Η εταιρεία λέει ότι ενώ αρχικά ανέθεσε σε εξωτερικούς συνεργάτες την παραγωγή του αμαξώματος, τα πάνελ αλουμινίου τώρα κόβονται με λέιζερ, σχηματίζονται και διπλώνονται επί τόπου πριν μεταφερθούν λίγα μέτρα στο βαφείο της εταιρείας.

Το MK_1 έχει σχεδιαστεί για να χειρίζεται ένα ωφέλιμο φορτίο 1000 κιλών και μια τυπική παλέτα Euro στο χώρο φόρτωσης. Υπάρχουν επίσης δύο μπροστινά ντουλάπια που έχουν σχεδιαστεί για να μεταφέρουν καλώδια φόρτισης, μεγαλύτερα εργαλεία ή εξοπλισμό υγρού καιρού.

Το εσωτερικό χρησιμοποιεί πολλούς βιομηχανικούς διακόπτες, λέει ο CEO της Munro, Russell Peterson.

«Οι διακόπτες θα είναι οικείοι σε οποιονδήποτε χρησιμοποιεί αγροτικό εξοπλισμό… μπορούν να χρησιμοποιηθούν με γάντια, είναι πλήρως αδιάβροχοι, έτσι με τις ανθεκτικές επιφάνειες του δαπέδου και της πόρτας, ολόκληρο το όχημα μπορεί να πλυθεί με δύναμη από το ύψος της μέσης και κάτω», ο κ. Peterson. προστέθηκε.

«Οι διακόπτες είναι σχεδόν αδύνατο να σπάσουν, αλλά αν καταστραφούν, αντικαθίστανται γρήγορα, εύκολα και φθηνά».

Το Munro προσφέρεται με μια επιλογή μετατροπέων DC χαμηλής και υψηλής ισχύος για τη λειτουργία βοηθητικών εξαρτημάτων όπως βαρούλκα και ράβδους φωτισμού. Εκτός από δύο υποδοχές USB C και δύο επιθέματα ασύρματης φόρτισης, το MK_1 είναι εξοπλισμένο με δύο οικιακές πρίζες τριών ακίδων.

Το ταμπλό διαθέτει διπλή οθόνη DIN με δυνατότητα διαγραφής, συμβατή με Android Auto και Apple CarPlay. Μπορεί επίσης να αναβαθμιστεί με μια ανώτερη μονάδα ή να αντικατασταθεί με ραδιόφωνο διπλής κατεύθυνσης UHF.

Όσον αφορά τις πωλήσεις, η Munro λέει ότι θα επιλέξει μια σειρά αντιπροσώπων για την εμπορία του MK_1, αλλά δεν θα δημιουργήσει ένα παραδοσιακό δίκτυο αντιπροσώπων. Κάθε όχημα θα συνοδεύεται από εγγύηση πέντε ετών/160.000 χλμ.

«Αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε το δικαίωμα των πελατών μας να επισκευάζουν και να συντηρούν το όχημά τους και κάτι τέτοιο δεν θα ακυρώσει την εγγύηση», πρόσθεσε η εταιρεία.

Ιστορικό

Το Munro κυκλοφόρησε το 2019 με ιδιωτική χρηματοδότηση που παρείχαν οι κύριοι Anderson και Peterson, και μια περαιτέρω εισφορά κεφαλαίου συγκεντρώθηκε στα τέλη του 2021.

«Είχαμε ήδη λάβει μέτρα για να μειώσουμε τα δικά μας περιβαλλοντικά αποτυπώματα και είχαμε μεγάλη εμπειρία στην οδήγηση του δικού μας EV και είχαμε συνηθίσει αρκετά στην άμεση παροχή ροπής», θυμάται ο CEO Peterson.

«Αλλά το off-roader που οδηγούσαμε στα Highlands ήταν με κινητήρα εσωτερικής καύσης και δυσκολευόταν πραγματικά στις απότομες ανηφόρες. Έτσι, σκεφτόμασταν πόσο καλύτερα θα ήταν με έναν ηλεκτροκινητήρα.

«Στο ταξίδι της επιστροφής, σταματήσαμε σε ένα καφέ στο Braemar, όπου μια τράπεζα ταχέων φορτιστών 50 kW καθόταν άδεια και αχρησιμοποίητη. Σε κοντινή απόσταση στάθμευε μια μεγάλη ομάδα σαφάρι adventure 4×4 με κινητήρα εσωτερικής καύσης που δεν κατασκευάζονται πλέον και θα πρέπει να αντικατασταθούν τελικά.

«Μας ξημέρωσε ότι υπήρχε ένα κενό στην αγορά για ένα ηλεκτροκίνητο, τετρακίνητο, χρηστικό άλογο. Οραματιστήκαμε ένα όχημα με κορυφαία, παντού, ικανότητα εκτός δρόμου, απεριόριστη από οδικά υποστρώματα που περιορίζουν την ικανότητα παντός εδάφους οχημάτων όπως τα pick-up 4×4 που έχουν κυριαρχήσει στην αγορά».

Από την άλλη πλευρά, πιστεύουμε ότι αυτό το πράγμα μπορεί να έχει τα πόδια εδώ στην Αυστραλία, ιδιαίτερα στον τομέα των ορυχείων όπου τα χαμηλά χιλιόμετρα και ο κακός αερισμός είναι κοινοί παράγοντες…

παρόμοιες αναρτήσεις

Leave a Reply