Οι μετοχές της Porsche αρχίζουν να διαπραγματεύονται μετά την IPO

3
Οι μετοχές της Porsche αρχίζουν να διαπραγματεύονται μετά την IPO

Μετά από μια επιτυχημένη αρχική δημόσια προσφορά, οι μετοχές της Porsche ξεκίνησαν να διαπραγματεύονται την Πέμπτη στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

Ο Όμιλος Volkswagen, ο οποίος κατείχε το 100% της Porsche πριν από την IPO, όρισε την τιμή τοποθέτησης στα 82,50 ευρώ (περίπου 79,60 δολάρια) ανά μετοχή, αποτιμώντας τη μάρκα σπορ αυτοκινήτων στα 75 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η τιμή της μετοχής έχει ανέλθει στα 84,90 ευρώ τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές.

Ο Όμιλος VW ανακοίνωσε για πρώτη φορά το ενδιαφέρον του να αποκτήσει την Porsche στο χρηματιστήριο τον Φεβρουάριο και ανακοίνωσε την IPO νωρίτερα τον Σεπτέμβριο. Η διαδικασία οδήγησε την Porsche να διαιρεθεί σε 911 εκατομμύρια μετοχές, με αυτές να μοιράζονται 50:50 μεταξύ προνομιούχων και κοινών μετοχών. Οι προνομιούχες μετοχές δεν έχουν δικαίωμα ψήφου, αλλά συνοδεύονται από υψηλότερα μερίσματα.

Ο Όμιλος VW έκανε το 12,5% του συνόλου των μετοχών στη διάθεση του κοινού, όλες τις προνομιούχες μετοχές. Η κίνηση συγκέντρωσε 9,4 δισ. ευρώ, μερικά από τα οποία θα επιστραφούν στους μετόχους ως ειδικό μέρισμα. Το μεγαλύτερο μέρος θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις στους βασικούς τομείς των ηλεκτρικών οχημάτων, της τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης και της ανάπτυξης λογισμικού.

Η Porsche SE, η εταιρεία συμμετοχών που ανήκει στην πλειοψηφία των οικογενειών Porsche και Piëch, και ο μεγαλύτερος μέτοχος του Ομίλου VW, απέκτησε το 25% συν μία μετοχή των κοινών μετοχών, μια κίνηση που παρέχει στην εταιρεία χαρτοφυλακίου μια ανασταλτική μειοψηφία και ως αποτέλεσμα επηρεάζουν σε οποιεσδήποτε βασικές αποφάσεις.

Ο Όμιλος VW ενδέχεται να ακολουθήσει μια άλλη δημόσια εγγραφή στο εγγύς μέλλον. Μιλώντας σε μια παρουσίαση επενδυτών τον Ιούλιο, ο Arno Antlitz, οικονομικός διευθυντής του VW Group, είπε ότι η IPO της πρόσφατα συσταθείσας εταιρείας μπαταριών PowerCo ήταν δυνατή το επόμενο έτος ή το 2024. Η PowerCo είναι υπεύθυνη για τις παγκόσμιες δραστηριότητες μπαταριών του VW Group. Η εταιρεία ανακοίνωσε σχέδια για έξι εργοστάσια μπαταριών στην Ευρώπη και εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας εργοστασίων στη Βόρεια Αμερική.

παρόμοιες αναρτήσεις

Leave a Reply